miercuri, 15 august 2012

La poale de Iezer

            A fost. Ce-a fost? A fost frumos! Hai să vedem. A fost tabăra "Fir de iarbă", în care copiii, ajunși - în sfârșit! - în răcoarea pădurii, s-au putut bucura de peisaje picturale, au aflat lucruri noi despre cele ce-i înconjoară și și-au putut pune în aplicare ideile artistice, prin multitudinea de activități pe care le-au avut la dispoziție.
            Am mers împreună pe Dealul Mateiaș la Mausoleul Eroilor și la Castrul Roman de lângă oraș, ascultând cu sufletul la gură poveștile faptelor de vitejie întâmplate pe aceste meleaguri. La Muzeul de Etnografie și Folclor am putut admira capodopere ale portului național românesc, ne-am bucurat să aflăm de tradițiile cu trimiteri directe către rădăcinile adânci ale neamului nostru.
            Drumețiile prin muscelele Câmpulungului  au completat bagajul de cunoștințe al copiilor cu noțiuni de etică și comportament în natură precum și elemente de bază pentru supraviețuire. Au construit un adăpost în pădure, au aflat că focul mai poate fi făcut și prin alte mijloace în afară de chibrit și brichetă, că lumina poate fi generată și de o torță. Au învățat că pădurea ne oferă mai tot ce avem nevoie pentru a ieși cu bine din cele mai diverse situații. 
            Din poligonul de cățărare, susținut de montaniarzi și speologi cu vechime, am reușit cu greu să plecăm, întrucât dragii de copii nu se mai lăsau luați de pe stâncă! 
            La capitolul "prin curtea casei", deasemenea, nu s-a dus lipsă de activități, practicând (aproape) zilnic tirul cu arcul cu un instructor al Federației Române de Tir cu Arcul. Jocurile tematice au alternat cu programul liber, astfel încât timpul s-a scurs cu viteză foarte mare, lucru dovedit și de faptul că discuțiile și joaca au avut tendința de a continua și după ora de culcare.
            În afară de orele de masă, copiii au mai stat pe scaun atunci când au realizat podoabe, când au pictat pe sticlă sau pietre, când au "construit" modele din lut sau tablouri din flori presate. Aa, da!...și la videoproiecția în aer liber!
           Distracție maximă și la focul de tabără unde, mai mult decât de chitare și cântecele de munte, copiii au fost atrași de tobele improvizate din buturugi și de "întreținerea" focului. 
            Astfel încât, la final, lacrimi de crocodil au dus la promisiuni, din partea părinților, că experiența se va repeta cât de curând. Mai ales că mai avem o mulțime de jocuri și activități de încercat...

      Detalii? Pentru asta va trebui să accesati e-mail-ul și/sau telefonul, adică tabarafirdeiarba@gmail.com, respectiv 0741165750.


            Iaca si niste imagini, cu un pic de editare... :